Spring naar content

Hersenletsel & Jeugd (HeJ)

Hersenletsel en Jeugd  

Hersenletsel en Jeugd (HeJ) is in 2008 gestart als landelijk samenwerkingsverband gericht op verbetering van zorg en onderwijs voor kinderen en jongvolwassenen (0 – 25 jaar) met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). NAH is een verzamelnaam voor letsel aan de hersenen dat ontstaan is na de geboorte en leidt tot een duidelijke knik in de ontwikkelingslijn (levenslijn). De doelgroep is zeer divers door grote verschillen in het letsel (type, oorzaak en ernst), persoonlijke- (leeftijd, ontwikkeling, pre-morbide functioneren) en omgevingsfactoren (gezinsfunctioneren, opleiding). NAH leidt vaak tot een chronische aandoening, met levenslange impact op het dagelijks functioneren thuis en op school. 

Doel HeJ  

Elke 0-25-jarige met NAH in Nederland krijgt een optimaal aanbod in zorg en onderwijs in zowel de acute fase, de herstelfase als de participatiefase. Een aanbod dat vindbaar, toegankelijk en goed onderbouwd is en aansluit bij de vragen van kind en gezin en daarom meegroeit in de verschillende ontwikkelingsfasen en transities.  

Een aanbod waarin regionale zorgaanbieders en onderwijsinstellingen als netwerkpartners goed aansluiten en elkaar uitdagen tot maatwerk, innovatie en wetenschappelijke onderbouwing. Blijvend investeren in het vergroten van bewustwording en kennis: maatschappelijk, in zorg en onderwijs, in opleidingen en politiek.   

Werkwijze HeJ 

In landelijke, representatieve werkgroepen wordt gezamenlijk en planmatig gewerkt aan het realiseren van dit doel. Er zijn 10 werkgroepen actief, representatie in de stuurgroep is als volgt: 

  • werkgroep (wg) vroege zorg, m.n. preventie en ziekenhuisgerelateerde zorg; 
    • werkgroep Revalidatieartsen, psychologen, orthopedagogen (RPO), m.n. definitie doelgroep, cognitieve revalidatie; behandelprogramma MSR
    • werkgroep chronische fase/ netwerk Kind&NAH, m.n. netwerkzorg, gezinsondersteuning, praktische vertaalslag onderzoek naar de thuissituatie
    • werkgroep onderwijs, zowel regulier als speciaal; NAH-kaart
    • werkgroep ontwikkeling en onderzoek, m.n. afstemming onderzoek en innovaties
    • voorzitters paramedische werkgroepen (vertegenwoordigers werkgroep fysiotherapie, logopedie, ergotherapie, maatschappelijk werkenden, verpleegkundigen)

De stuurgroep van HeJ zorgt voor de verbinding tussen deze 10 werkgroepen en met andere landelijke partijen (b.v. belangenverenigingen, onderwijskoepels, beleidsmakers). De stuurgroep bestaat uit een onafhankelijk voorzitter, een vertegenwoordiger uit elke werkgroep en vertegenwoordigers van Hersenletsel.nl, GGZ, NIP, VRA, JGZ (Jeugdgezondheidszorg) en IPBIS (International Pediatric Brain Injury Society). De stuurgroep vergadert 2 keer per jaar. Zij vertegenwoordigt HeJ waar nodig in landelijke overlegvormen, bij beroepsgroepen of overkoepelende organisaties, zoals bijvoorbeeld de Hersenletsel Alliantie. De stuurgroep bewaakt het gezamenlijk formuleren, prioriteren en realiseren van de ambities van HeJ voor de komende jaren. Zij draagt zorg voor de strategische borging van HeJ als duurzaam platform voor de doelgroep en professionals. 

Informatiematerialen voor kinderen met NAH van de werkgroepen van HeJ

Contact

Voor vragen over deze partner kunt u contact opnemen met Sandra te Winkel of Carla Hendriks vanuit de stuurgroep HeJ:

Sandra te Winkel, revalidatiearts Merem en inhoudelijk expert Netwerk Kind&NAH

Carla Hendriks, GZ-psycholoog bij Heliomare

Bekijk onze andere partners

Hersenletsel.nl

Hersenletsel.nl is dé patiëntenvereniging voor mensen met NAH en hun naasten.

Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN)

Afdeling neuro & revalidatie

Beroepsvereniging van professionals in sociaal werk (BPSW)

BPSW is dé beroepsvereniging van professionals in het sociaal werk, zoals maatschappelijk werkers, begeleiders in de gehandicaptenzorg en jeugd- & gezinsprofessionals.